fbpx

Spirit of Aarhus

Spirit of AarhusSpirit of Aarhus

Spirit of Aarhus startede som et projekt da Danske Ølentusiaster gav os den regionale ølpris. Vi valgte at anvende prisen til at indkøbe brugte egefade og anvende disse, dels til øl, dels til at lagre destilleret øl på. Det destillerede øl kalder vi Spirit of Aarhus.

Første gang et fad anvendes, fyldes det med øl. I det første projekt gennemført foråret 2013 fadede vi vores Imperial Stout på brugte cognac-fade sammen med hårdt ristede egespåner af fransk limousin-eg. Efter lagring på fadet tappedes øllet som ”Black Oak”, en fadlagret Imperial Stout på mellem 8 og 9% alkohol. Cognac fra træet i fadet gør øllet mildere og blidere, mens røg fra egespånerne og fadet giver karakter og kompleksitet til den færdige øl. I alt er der tappet 1500 nummererede flasker, som eksklusivt sælges fra bryggeriet.

Efter at have tømt fadene er disse sendt til destilleriet Enghaven i Mellerup. Samtidig er der brygget en meget stærk øl på 11%. Denne er efter gæring og lagring sendt til Mellerup, hvor øllet er destilleret til 77% alkohol. Spritten justeres til 60% og lægges på cognacfadene.

Af dette destillat er der tappet to portioner sprit i november 2013 og marts 2014

1)    Spirit of Aarhus 40% er tappet og justeret til 40% alkohol.

2)    Spirit of Aarhus 40% med egesplint fra Fregatten Jyllands Skibsværft. Til hver flaske er tilsat en egesplint af tømmer fra Skibsværftet. Dette tømmer har ligget og lufttørret i mange år. Det anvendes i forbindelse med reparationsarbejde på skibet. Tømmeret forventes at afgive garvesyre, farve og smag til spritten, i starten med en ret dramatisk effekt, derefter aftagende i takt med at træet har afgivet sine smagsstoffer.

Maj 2014 blev næste produkt lanceret.

3)    Helgoland 1864 (Spirit of ”Jylland”) er som ovenstående tappet og justeret til 40% og tilsat en egesplint af det originale træ fra Fregatten Jylland. Træet er udtaget i begyndelsen af 1990’erne i forbindelse med en renovering af skibet. Træerne til tømmeret er plantet for mindst 400 år siden. Der er tale om tømmer fra batteridækket, som har båret kanonerne under slaget ved Helgoland 1864. Derfor vil denne særtapning på 619 nummererede flasker bære inskriptionen ”Helgoland 1864”. Helgoland 1864 blev lanceret på Fregatten Jylland 9. maj 2014 og sælges udelukkende fra museumsbutikken på Fregatten Jylland.

Foråret 2014 indkøbte vi yderligere brugte fade. Denne gang fyldte vi Glenlivet whisky fade med en kraftigere udgave af vores Imperial Stout, med ekstra mængder malt, farvemalt og ekstra mængder humle. Der anvendtes en ny tysk humle – Polaris – med et meget højt indhold af alfa-syrer og æteriske olier. Efter lagring på egefadene blev øllet overført til tank, hvor det tørhumledes med tysk Perle aromahumle sammen med egespåner, der forinden havde ligget i rom. Det færdige produkt hedder Black Monster og blev tappet i et begrænset oplag på 2500 flasker.

Efter lagring af øllet på fadene sendtes disse igen til Mellerup, hvor vi igen i år har brygget et antal bryg til destillering og lagring på fadene.

 

Spirit of Aarhus

 

 

 

 

 

Gem

Gem

Gem

Gem