fbpx

Fregatten Jylland, Young Single Malt

Fregatten Jylland, Young Single Malt på 40% alk., starter sit liv som udvalgt håndbrygget specialøl. Det destilleres af Brænderiet Enghaven og lagres på egefad inden tapning på flasker.

Fregatten Jylland, Young Single Malt har I sig en splint af egetræ fra Fregatten Jyllands skibsværft. Træet fortsætter med at give farve og smag til spritten.

Fregatten Jylland Young Single Malt er en unik, individuel spiritus, som med tiden vil modnes og komme til at smage som en mild lavlands single malt whisky. Den er lavet som et samarbejde mellem Aarhus Bryghus, Brænderiet Enghaven i Mellerup og Fregatten Jylland.Aarhus Bryghus brygger en mæsk og gærer denne, hvilket er udgangspunktet for al whisky. Brænderiet Enghaven i Mellerup destillerer denne gærede mæsk på deres state-of-the-art destilleri. Den helt klare rå sprit lagres på fade ved 60% alkohol.

Fregatten Jylland Young single malt er lagret i mindre end 3 år på fade. Der er tilsat en splint af egetræ til flasken. Splinten kommer fra træ, som Fregatten Jyllands skibsværft anvender som reparationstræ. Dette egetræ er del af Flåde-egene. Egen er en af de mest bestandige træsorter, og den blev derfor brugt til skibsbygning, indtil stålet tog over i midten af 1800-tallet. Skovrydning og stigende efterspørgsel skabte tidligt frygt for svigtende leverancer; for at sikre flådernes behov blev der derfor overalt i Europa fra og med 1500-tallet gjort tiltag, så egeskovene blev beskyttet mod hugst og tømmereksport; samtidig blev der også foretaget nyplantninger. Systematisk udpegning af særlige flådeege i private skove kendes første gang fra Frankrig, hvor flåden i 1669 fik forkøbsret til egetræer inden for en afstand af 10 mil fra havet. I Danmark førte tabet af flåden i 1807 til, at admiralitetet fik forkøbsret til udpegede ege i de private skove. Tabet af flåden førte også til omfattende nyplantninger af eg, især i Nordsjælland. Disse træer var klar til brug ved årtusindskiftet. Træ fra flådeegene anvendes bl.a. til restaurering af gamle, historiske fartøjer som fx Fregatten Jylland.

Ege-splinten vil medføre at indholdet i flasken udvikler sig, og tager smag over de næste mange år. Din flaske vil derfor være præget af netop denne ege splint, og dermed være forskellig fra de andre flasker Young Single Malt. Med tiden vil Young Single Malt komme til at smage som whisky. Det vil dog ikke være rigtig whisky, da spritten skal lagre og modne på fade i minimum 3 år, for at kunne klassificeres som ægte whisky. Her sker modningen ved at ege splinten arbejder med spritten i flasken, og hver flaske derfor udvikler sig forskelligt.