fbpx

Klosterbryg

Klosterbryg

Klosterbryg

Klosterbryg, 6% alk. er udviklet til Øm Kloster museum, i anledning af Øl på Øm. Øl på Øm er et årligt arrangement, der sætter fokus på livet i middelalderen, herunder øllets betydning.

I middelalderen var vandet ikke rent. Man kendte ikke til vigtigheden af rent vand. Ofte lå brønden og møddingen side om side. Man var dog klar over at det var farligt at drikke vandet. Maden var røget og saltet. Man spiste kød, fisk og kål.

Ved ølbrygning skal den knuste malt opløses i varmt vand. Man fandt hurtigt ud af, at hvis man kogte vandet og tilsatte humle til øllet, så fik man en drik, man ikke blev syg af, og som kunne holde sig.

Hver dansker drak i middelalderen 6-8 liter øl om dagen! En almindelig landhusholdning med 15 personer skulle derfor forsynes med 90-120 liter øl hver dag! Bryggerset var vigtigere end køkkenet, og oftest ville en landhusholdning have en pige, der ikke lavede andet end fremstille malt og brygge øl.

På Øm Kloster kan man i dag se ruinerne af både køkken og bryggers. Bryggerset var større end køkkenet! Der var på Øm Kloster 3 bryggerier, som var i anvendelse samtidig.

Klosterbryg er brygget på pilsnermalt, hvedemalt og karamelmalt. Det er krydret med tre forskellige typer af aromahumle, som matcher maltene. Dette er en øl med 6% alkohol, som er i stil med India Pale Ale.

Der er udelukkende anvendt aromahumle. Engelsk Fuggles og Styrian Goldings sammen med tysk Perle. Fuggles og Goldings er de to mest klassiske engelske aromahumletyper. De giver øllen en svagt parfumeret duft, med mindelser om clementiner.

Aromahumlen gør øllen meget blød i smagen. Med en temmelig stor dosering oplever man ikke den grove bitterhed, som humle ellers kan give.

Dette er en øl, som er velegnet til fisk og lyse kødretter. Den er absolut også velegnet til at nyde som den er.

Drik den ved kældertemperatur, cirka 6 grader Celsius, evt. en anelse varmere, for at aromaen kan komme til sin ret.

 

English:

Aarhus Bryghus Kolosterbryg is the very first beer we ever produced. It was actually brewed for the first time around 1999 at an event at the open-air museum “Øm Kloster Museum”. The museum is at the site of an old monastery. The Danish king took possession of all monasteries during the Reformation. in 1556 he sent a scribe to the monastary to record what he had taken over. The records show that there at the monastary were three separate breweries: One for the abbey, one for the 200 monks, and one for the small infirmery. The monks had in their cellar more than 20.000 litres of beer, enough for 2 weeks consumption.

To put focus on the huge consumption of beer in the Middle Ages, the museum put up an exhibition about food and drink in that time. We were responsible for the beer part and brewed a beer on the grounds, thus the name Klosterbryg (Abbey Beer).

Klosterbryg is a fusion of an English Strong Ale and a Danish Strong Lager at 6%. It is brewed with the finest English hops, Fuggles and East Kent Goldings, yet fermented with a Danish bottom-fermenting strain of yeast. The result is a delicate, gentle beer with beautiful hints of orange and clementine.