Imperial stout

Imperial Stout - Aarhus Bryghus

Imperial Stout

Aarhus Bryghus Imperial Stout er inspireret af den engelske Imperial Stout. Imperial Stout er som øltype oprindeligt udviklet til Zarens hof i Skt. Petersborg. I 1800-tallet var denne øltype meget populær. Øllet bryggedes i England og sejledes til Rusland. For at holde til den lange rejse gjorde man øllen ekstra stærk i forhold til de Stout, der solgtes i England. Øllet tappedes ofte på champagneflasker.

Det høje alkoholindhold på 8% er med til at sikre holdbarheden af det sorte øl. Der er anvendt uraffineret rørsukker fra Mauritius som ekstra smagsgiver. De fleste engelske ales er brygget med uraffineret rørsukker. Ved at anvende uraffineret sukker, får man smagsnoter fra rørsukkeret med i den færdige øl. Farven er i den lyse ende af skalaen. Til gengæld er der ikke tilsat karamelkulør i denne Stout!

Smagen af Aarhus Bryghus Stout er tyk og fed. Selvom det er en kraftig øl, er det ikke humlen, der er dominerende. Det gør den lettere at gå til, end mange andre sorte øl. Der er endvidere en svag sødme fra rørsukkeret, der er balanceret med humlen. Med tiden vil humlebitterheden fortage sig, og sødmen vil dominere.

Den unge Stout vil være en god ledsager til et stykke mørkt kød eller en kraftig gryderet. Den vil helt sikkert være oplagt at drikke til Juleanden eller flæskestegen. Dansk Julemad er udviklet gennem århundreder, hvor vi altid har drukket øl til. Derfor egner øl sig bare bedre til det danske køkken.

Aarhus Bryghus Stout vil også være en glimrende ledsager til alle oste. Prøv at servere rugbrød til ostene. Rugbrødet og Stouten vil løfte og komplimentere ostene.

Serveringstemperaturen for Aarhus Bryghus Stout må gerne være cirka 10 grader. Det gør ikke noget at den yderligere varmes i glasset, det kan den sagtens tåle.

Med tiden vil humlebitterheden aftage og sødmen vil dominere. Om cirka 2 år vil Stout være en spændende ledsager til en kraftig chokoladekage!

Gem en kasse, glem den og glæd dig! Men vent ikke for længe. ved at gemme den mørkt og køligt er det ikke usandsynligt, at den vil holde sig i årevis.

stout-ettikket

 

 

English

Aarhus Bryghus Imperial Stout is a traditional Baltic Stout at 8%. The smoothness in the beer stems from the exclusive use of aroma-hops and a generous dose of cane sugar.

The Imperial Stout will age and mellow with time. The young Stout goes well with red meat, while the Stout after a couple of years loses much of the bitterness and goes well with a rich chocolate cake.