fbpx

Hvad er bryghuset

Hvad er bryghusetHvad er bryghuset

Aarhus Bryghus er et mikro-bryggeri, etableret i september 2005. På bryghuset fremstiller vi håndbrygget special-øl, der kan supplere sortimentet fra de store bryggerier. Disse håndbryggede special-øl er nicheprodukter, som det ikke kan svare sig for de store bryggerier at lave, da de er gearede til store serier. Aarhus Bryghus kan bedre arbejde med små serier og med specielle ingredienser eller processer, som de store bryggerier ikke har fleksibilitet, til at kunne håndtere.

Traditioner og fornyelse

De bærende ord, der skal beskrive Aarhus Bryghus er Traditioner og Fornyelse. Tradition i relation til at der er et traditionelt håndværk forbundet med brygning af øl. Disse traditioner har udviklet sig forskelligt i forskellige lande, og det handler om den måde, hvorpå øl brygges i de enkelte lande.

Tysk øl, med masser af humle

I Tyskland klamrer man sig til Reinheitsgebot, en gammel skatteregel fra 15-håndredetallet, der foreskriver at øl udelukkende brygges på vand, byg og humle. Herved kunne man styre beskatningen af øl via beskatning af råvarerne. I dag er Reinheitsgebot defineret til at der kun må brygges på malt (spiret og tørret korn, typisk byg eller hvede), humle, vand og gær. Øllet gæres meget koldt, hvilket medfører at der ikke udvikles ret meget aroma. Til gengæld doseres der meget humle. Kombinationen af at brygge på ren malt og dosere meget humle, giver en fyldig øl med masser af malt- og klassisk humlekarakter, når disse øl er bedst.

Fra bryg til engelsk pub

I England har traditionerne udviklet sig til at øllet gæres varmt, og at det krydres med meget aromatiske humlesorter. Øllet i England gærer videre på fade i pubberne, skænkes relativt varmt og med meget lavt kulsyreindhold. Udover malt tilsættes øllet masser af umaltet korn og forskellige sukkerarter, ofte i uraffineret form. Dette giver en helt anden smag på det engelske øl. Det er oftere præget af den parfumerede duft af aromahumle, kombineret med en frugtagtig duft fra den varme gæring og endelig smagsnoter fra de forskellige anvendte sukkerarter. Alt sammen er det med til at give et meget bredere smags- og aromabillede (igen på godt og ondt).

Frugt og gærsporer, skaber belgisk øl

I Belgien gæres øllet også varmt. Ved visse ølsorter tilsættes ikke gær, men gæringen sker spontant ved hjælp af de gærsporer og andre mikroorganismer, der frit svævende findes overalt i luften. Dette resulterer i meget syrlige øl, der kræver meget lange perioder af lagring (årevis) på små egefade i kølige kældre. Humlen har ikke den store betydning, ligesom malten heller ikke giver så meget karakter. Karakteren i øllet kommer fra den lange lagring og den syrlige smag fra den spontane gæring. Til enkelte af disse ølsorter tilsættes endvidere store mængder frugt for at balancere den syrlige smag.

 

Således er der masser af traditioner. Fornyelsen kommer når man med respekt for disse traditioner begynder at udvikle nye ølsorter. De enkelte landes traditioner har medført at deres produktionsudstyr er nøje afstemt til den enkelte metode for brygning.

Med dagens teknologiske landvindinger, kan man tage de bedste elementer fra forskellige brygmetoder, og kombinere disse til nye produkter. Det er denne fornyelse, som Aarhus Bryghus har givet sig i kast med.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem